Ενδεχόμενο να εγκαταλείψει ο ΟΤΕ τον ΗellasSat Eurobird-Hotbird.gif

Ακυρώνει ο ΟΤΕ τον Ηellas Sat. Ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη κινδυνεύει να μην έχει πελάτη τον... ιδιοκτήτη του. Αντίθετα, ο ΟΤΕ προτίθεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της υπηρεσίας δορυφορικής τηλεόρασης μέσω δορυφόρου του οργανισμού Εutelsat.
Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΤΕ όπου προτάθηκε η λειτουργία της δορυφορικής τηλεόρασης να γίνει, αντί στις 39 μοίρες που βρίσκεται ο ΗellasSat, στις 9 μοίρες. Πλάι δηλαδή στις 13 μοίρες που βρίσκεται η μετάδοση της Νova. Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης, η οποία αναμένεται να μετουσιωθεί σε εισήγηση προς το Δ.Σ. του οργανισμού, η οποία θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της 14ης Ιουλίου, μια τέτοια μετάδοση θα επιτρέψει να αποσπάσει πιο εύκολα πελάτες από τη Nova. Επιπλέον δεν θ απαιτηθεί η στροφή των κεραιών της Nova στις 39 μοίρες που βρίσκεται ο Ηellas Sat.
Σύμφωνα με μερίδα στελεχών του ΟΤΕ, μια τέτοια απόφαση ουσιαστικά ακυρώνει το μέλλον.... (Καθημερινή)


του Hellas Sat, η ζωή του οποίου λήγει το 2017. Μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει ν ανακαταλάβει τη σχετική θέση στο Διάστημα που έχει εκχωρηθεί στη χώρα μας από τη Διεθνή Ενωση Τηλεπικοινωνιών (ITU). Η πλευρά μάλιστα των πολέμιων της κατάργησης του Hellas Sat αναφέρει ότι ενώ η Τουρκία επεκτείνεται διαρκώς στο Διάστημα, η ελληνική πλευρά υποχωρεί.
Την πρόθεση της διοίκησης του ΟΤΕ ν απεμπλακεί από τον Ηellas Sat επιβεβαιώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού κ. Μιχ. Τσαμάζ. Ο ίδιος ανέφερε στην Κ ότι οι δορυφορικές δραστηριότητες βρίσκονται εκτός του πυρήνα της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ΟΤΕ. Ο ίδιος ακόμη ανέφερε ότι ο Ηellas Sat δεν διαθέτει πλέον ελεύθερους αναμεταδότες -είναι υπερπλήρης- κι επομένως για τη μετάδοση της δορυφορικής τηλεόρασης του ΟΤΕ θ απαιτούνταν η έξωση κάποιου άλλου πελάτη.
Ο πιο αποφασιστικός όμως παράγοντας που καθοδηγεί τις αποφάσεις είναι η απουσία ρευστότητας. Ο Ηellas Sat, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο ξεκίνημά του, κατάφερε σύντομα να καλύψει τη χωρητικότητά του, να βοηθήσει ουσιαστικά τη Romtelecom στη Ρουμανία κι επιπλέον ν αποκτήσει μια σειρά πελατών εκτός ΟΤΕ. Ο ίδιος έχει δημιουργήσει στην τελευταία εξαετία διαθέσιμα ύψους 60 εκατ. ευρώ ενώ κάθε χρόνο προσθέτει τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ στο ταμείο της εταιρείας που τον διαχειρίζεται, αφού η λειτουργική κερδοφορία του ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ. Ως συνέπεια, η συνέχιση της ζωής του δορυφόρου πέραν του 2017 μπορεί να γίνει χωρίς νέα εκταμίευση κεφαλαίων από τον ΟΤΕ, καθώς η Hellas Sat Consortium μπορεί να καλύψει μόνη της τη νέα επένδυση. Τα διαθέσιμα όμως των θυγατρικών του ΟΤΕ αποκτούν κρίσιμο ρόλο για τη μητρική εταιρεία καθώς περιορίζεται η ρευστότητα. Μέχρι το 2013 ο ΟΤΕ πρέπει ν αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ένας στόχος δύσκολα επιτεύξιμος, ειδικά αν συνεχιστεί η παρατηρούμενη κάμψη των ταμειακών ροών του οργανισμού. Πέρυσι ο ΟΤΕ για τις ανάγκες της αναχρηματοδότησης δανείου ύψους 1,5 δισ. ευρώ άντλησε μέρος της ρευστότητας των θυγατρικών εταιρειών του, μεταξύ των οποίων και η Hellas Sat.
Προφανώς τις τελικές αποφάσεις η διοίκηση του ΟΤΕ θα τις λάβει κατόπιν υποδείξεων της Deutsche Telekom. Στον ΟΤΕ λέγεται ότι η γερμανική πλευρά τηρεί ίσες αποστάσεις και από τις δύο πλευρές -ίσως επειδή ο Ηellas Sat συνιστά πρωτοβουλία του ελληνικού και κυπριακού Δημοσίου- αλλά πολλοί θεωρούν ότι στη διοίκηση του ΟΤΕ δεν θα λαμβανόταν μια τέτοια απόφαση αν η Deutsche Telekom προηγουμένως δεν είχε κλείσει το μάτι της...