Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε το ετήσιο event της εταιρείας Apple, υπό την ονομασία WWDC 2011 (World Wide Developers Conference), κατά τη διάρκεια του οποίου, όπως ήταν αναμενόμενο, ανακοινώθηκαν και παρουσιάστηκαν νέες υπηρεσίες και προϊόντα. Πάντως, όσοι περίμεναν ανακοίνωση περί νέου τηλεφώνου iPhone 4S ή 5 θα απογοητευθούν, διότι δεν ανακοινώθηκε απολύτως τίποτα. Τα σημεία ενδιαφέροντος του φετινού WWDC 2011 ήταν το νέο Λειτουργικό Σύστημα / περιβάλλον «iOS 5» μαζί με τη ενσωματωμένη και εντελώς νέα υπηρεσία «iCloud», που ενώνει τη δύναμη και ευελιξία του Διαδικτύου με τις συσκευές, καθώς και το νέο Λειτουργικό Σύστημα για Mac υπολογιστές, ονόματι Mac OS X «Lion» 10.7 – για λόγους χώρου θα επικεντρωθούμε στο πιο σημαντικά στοιχεία του iOS 5 και iCloud.


Κατ' αρχάς αυτό που πρέπει να πούμε εξαρχής είναι ότι η Apple απελευθερώνει πια τον χρήστη του iPhone 3GS/4, iPad 1/2 και iPod Touch 3ης / 4ης γενιάς (μόνο αυτά θα μπορούν να «φορέσουν» το iOS 5) από τα καλώδια πάσης φύσεως: δεν απαιτείται πλέον υπολογιστής, για να ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά μια από τις παραπάνω συσκευές, ούτε όταν θέλουμε να συνδέσουμε τη συσκευή με αυτόν για μεταφορά αρχείων ή/και backup, ούτε για αναβάθμιση λογισμικού. Η Apple, λοιπόν, πετάει τα καλώδια. Ας δούμε παρακάτω μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του iOS 5, το οποίο θα είναι διαθέσιμο το ερχόμενο φθινόπωρο.


- Notification Center: Η αντιγραφή μπορεί να εκληφθεί και ως κολακεία. Αυτό ίσως να υφίσταται εν προκειμένω, καθώς η Apple, «μιμούμενη» την παρόμοια δυνατότητα του Λειτουργικού Συστήματος Android της Google, προσφέρει με μια κίνηση προς τα κάτω στην πάνω μπάρα της συσκευής (εκεί που είναι οι ενδείξεις Wi-Fi / 3G, μπαταρίας), ένα μενού συγκεντρωμένων πληροφοριών, όπως μεταξύ άλλων, μηνύματα (SMS, Facebook, Twitter), αναπάντητες κλήσεις, e-mail, υπενθυμίσεις (Reminders).


Το μενού προβάλλεται ακόμα και όταν η συσκευή είναι κλειδωμένη σε standby (lockscreen).- iMessage: ένα «μικρο-περιβάλλον» ενσωματωμένο μέσα στην εφαρμογή / εικονίδιο «Messages», στην ουσία είναι μινι-πρόγραμμα επικοινωνίας μεταξύ χρηστών όπως το γνωστό MSN / iChat – αλλά άνευ φωνητικής ή βίντεο επικοινωνίας, με δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων, αρχείων κειμένου - φωτογραφιών - βίντεο – τοποθεσιών (locations) και επαφών (contacts).- Κουμπί άμεσης χρήσης κάμερας: επιτέλους (καθότι ήταν απαίτηση αρκετών χρηστών), δεν χρειάζεται ολόκληρη διαδικασία, για να τραβήξουμε άμεσα μια φωτογραφία η βίντεο (ξεκλείδωμα οθόνης, επιλογή Camera, πάτημα λήψης). Πλέον, στην οθόνη κλειδώματος (lockscreen) υπάρχει εικονίδιο για την κάμερα, ενώ επιπλέον το κουμπί ανεβάσματος της έντασης του ήχου λειτουργεί ως «κλείστρο», θυμίζοντας τη χρήση των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών. Επίσης, διατίθενται περισσότερα χαρακτηριστικά φωτογράφισης, όπως αφαίρεση του φαινομένου «κόκκινων ματιών» (Red-eye), περιστροφή / κοπή εικόνας, χειροκίνητη / αυτόματη εστίαση, zoom-in/out, καδράρισμα θέματος.- Ενσωμάτωση Twitter: Οι εφαρμογές θα μπορούν να χρησιμοποιούν εσωτερικά την υπηρεσία του Twitter, όπως για αρχή οι Camera, Photos, Safari, Maps και Contacts, ενώ με μόνο μία είσοδο των Twitter στοιχείων σας, δεν θα χρειάζεται να ξαναεισάγετε, καθώς θα αποστέλλονται σε όποια εφαρμογή τα χρειαστεί, ώστε να ενσωματωθεί με τον λογαριασμό που έχετε στην υπηρεσία Twitter.

- PC Free: Όπως αναφέραμε στην αρχή, τα καλώδια αποτελούν παρελθόν, ακόμα και για την ενεργοποίηση για πρώτη φορά μιας από τις υποστηριζόμενες συσκευές του iOS 5, χάρη στη λειτουργία PC Free. Αρκεί να έχετε μια σύνδεση στο Διαδίκτυο και τίποτα άλλο, η ενεργοποίηση γίνεται μέσω μιας πολύ απλής διαδικασίας. Επίσης, το ίδιο ισχύει και για τις μελλοντικές αναβαθμίσεις λογισμικού. Τέλος, σε περίπτωση που θέλουμε να συνδέσουμε μια φορητή συσκευή με τον υπολογιστή, πλέον μπορεί να γίνει και χωρίς καλώδιο.

- iCloud: Εδώ φτάσαμε ουσιαστικά στο πιο βασικό χαρακτηριστικό της υπόθεσης iOS 5, την ενσωμάτωση σε ένα ενιαίο σύνολο του περιβάλλοντος με τη δύναμη και ευελιξία που προσφέρει το Διαδίκτυο. Μια ιδέα που υπάρχει για αρκετά χρόνια (άνω των δύο δεκαετιών) και έγινε εφικτή μόλις τώρα (το ερχόμενο φθινόπωρο δηλαδή, ταυτόχρονα με το iOS 5), χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας και τις γρήγορες γραμμές Internet που διατίθενται στο καταναλωτικό κοινό – μια ιδέα εξαιρετικά απλή.

Το Διαδίκτυο ή καλύτερα το άγνωστο σύμπλεγμα υπερ-υπολογιστών με απύθμενους σκληρούς δίσκους που χωρούν αμέτρητα δεδομένα, το «σύννεφο» (Cloud στην αγγλική) ως πιο εύκολη και ευφάνταστη περιγραφή, γίνεται ο προσωπικός σας σκληρός δίσκος – αλλά χωρίς να απαιτείται καμία γνώση, δυσκολία χρήσης, ακόμα και κόστος. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τι κάνει αυτή η υπηρεσία και πια τα οφέλη της.

• Με τη δωρεάν εγγραφή στην υπηρεσία iCloud, έχετε 5GB αποθηκευτικού χώρου στο «σύννεφο» για χρήση. Περαιτέρω χώρος θα προσφέρεται επί πληρωμή, οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν, όταν λανσαριστεί σε λίγους μήνες επίσημα η υπηρεσία.

• Η υπηρεσία MobileMe αποτελεί παρελθόν, καθώς τα χαρακτηριστικά της έχουν πλήρως αντικατασταθεί από τα αντίστοιχα της iCloud υπηρεσίας.

• Contacts (επαφές), Calendar (ημερολόγιο), Mail, όλα «ανεβαίνουν» στο σύννεφο, ώστε να μη χαθούν ποτέ.

• App Store και Book Store, ό,τι έχετε αγοράσει / κατεβάσει ανεβαίνει στο σύννεφο κι έτσι μπορείτε να το κατεβάσετε σε κάθε φορητή συσκευή Apple που διαθέτετε και υποστηρίζεται από το iOS 5 (έως δέκα συσκευές).


• iCloud Backup: μόνο όταν φορτίζει η συσκευή και υπάρχει Wi-Fi πρόσβαση στο Διαδίκτυο, τότε μπορείτε να ανεβάσετε / πάρετε αντίγραφο ασφαλείας (backup) τα δεδομένα σας στο σύννεφο, όπως φωτογραφίες/βίντεο, ρυθμίσεις συσκευής, αγορασμένες εφαρμογές, βιβλία, περιοδικά και μουσική.

Έτσι, μπορείτε να επανακτήσετε όλα τα παραπάνω αρχεία σας, όταν και εφόσον το χρειαστείτε (π.χ. σε περίπτωση format / επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων ή αγοράς νέας συσκευής) μέσω του Διαδικτύου, χωρίς την ανάγκη υπολογιστή.