Το ότι εγινε αναφορά στο Linux στην Ελληνική Βουλή είναι σαφώς κάτι που πρέπει να αναφερθεί.
Βέβαια το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει χάσει εντελώς την αξιοπιστία του (όχι το κτίριο, μα οι ένοικοι του) και έτσι η είδηση δε ξέρω πόση βαρύτητα έχει πλέον.
Από την άλλη ίσως κάποιοι πιο παρατηρητικοί να έχετε δει κάποια σχόλια σε άρθρα που αφορούν το Linux και το EΛΛΑΚ γενικότερα που ζητάνε πιο πολλές πληροφορίες η παραπέμπουν να «φωνάζουμε» πιο δυνατά για το θέμα.
Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες μα ότι το osarena έχει αναφερθεί στο opengov και λοιπά θέματα Ανοιχτου Λογισμικού και Δημόσιας Διοίκησης το έχετε δει αρκετοί.
Το γεγονός όμως ότι είχαμε hits από ιστοσελίδες του δημοσίου και πολίτικων κομμάτων και σχετικά πρόσφατα, σαφώς μας εξέπληξε.
(όπως και τα hits από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και παροχείς internet, μα αυτό είναι μελλοντικό άρθρο).
Ότι το Linux έχει διαδοθεί ευρέως στην Ελλάδα και συνεχίζει ημέρα με την ημέρα το λέμε από αρκετά παλιά και πάντα βασιζόμενοι σε στατιστικά και επικοινωνία με τους αναγνώστες.
Από την άλλη ξέροντας πως κάποιοι άνθρωποι του χώρου του ΕΛΛΑΚ βρίσκονται σε πόστα και είδαμε ολόκληρα projects με Ανοιχτό Λογισμικό με το πιο μεγάλο (και δύσκολο πρακτικά) την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, δε θα μας εξέπλητταν σχετικές κινησεις.
Ούτε και ένοιωσα ιδιαίτερη έκπληξη στον τίτλο του mail που με περίμενε σήμερα με ίδιο τίτλο στο θέμα, με αυτόν του άρθρου.
Δεν γνωρίζω αν ο αποστολέας θέλει ν’ αποκαλύψω το όνομα του η όχι και έτσι στη παρούσα δε το κάνω, αφου τρόπον τινά είναι δημόσιο πρόσωπο.
Στη σημερινή ολομέλεια της Βουλής ο κύριος Κυριάκος Βελόπουλος, βουλευτής του κόμματος ΛΑΟΣ, έκανε μια εισήγηση αναφερόμενος στη άδικη σπατάλη των χρημάτων και τρόπους εξοικονόμησης.
Κάποια στιγμη λοιπόν αναφέρθηκε και στο ζήτημα με τους υπολογιστές και το λογισμικό που χρησιμοποιεί το σπάταλο (εις βάρος μας) Ελληνικό Δημόσιο.
Έτσι κάποια στιγμη στην ομιλία του και ενώ αναφερόταν στο Ελληνικό φαινόμενο του «αέρα» που πληρώνουν οι ενοικιαστές σε μαγαζιά (όντως δεν υπάρχει σε άλλη χώρα στον κόσμο), ανέφερε ένα γεγονός ακομα που κατά τις εκτιμήσεις του, το Ελληνικό Δημόσιο (όλοι εμείς), ζημιώνεται 100 εκατομμύρια ευρό τον χρόνο:
..».Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα για το πώς χάνουμε 100.000.000 ευρώ το χρόνο. Διότι εμείς είμαστε, δυστυχώς, από την αγορά. Ακούστε:
Το κράτος, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, έχει υπολογιστές. Το ξέρετε, κύριε Ρόβλια.
Το Υπουργείο Παιδείας και όλα τα Υπουργεία. Χρησιμοποιούν λογισμικό Windows της «MICROSOFT».
Κάθε χρόνο πληρώνουμε λογισμικό, κάθε χρόνο πληρώνουμε antivirus -100.000.000 με 200.000.000 ευρώ είναι όλα αυτά- ενώ υπάρχουν δωρεάν λογισμικά, κύριε Ρόβλια. Διακόσια εκατομμύρια ευρώ!
Μη γελάτε, κύριε Ρόβλια. Ξέρω τι σας λέω.
Αν ξέρατε Linux, σας το λέω εγώ…»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Δεν γελάω με αυτά που λέτε. Γελάω που λέτε σε εμένα πράγματα…
(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας και ακουγεται ξεκάθαρα πως τα antivirus, κλπ είναι «σπασμένα»).
Συνεχίζοντας ο κύριος Βελοπουλος λέει: Ήσασταν Υπουργοί κι εσείς. Ξεχάσατε ότι ήσασταν Υπουργοί πριν από ένα, δύο χρόνια; Έχετε κοντή μνήμη στη Νέα Δημοκρατία.
(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Ο κ. Αλογοσκούφης έκανε τη συμφωνία με τον κ. Γκέιτς. Να μην τα ξεχνάμε αυτά.…»
Όλα δικά σου Bill. Λεφτά έχουμε!

Στη συνέχεια ζητήθηκε από τον κύριο Βελοπουλο να ολοκληρώσει λόγω υπέρβασης του χρόνου ομιλίας του.
Το απόσπασμα της ομιλίας βρίσκεται στη σελιδα 103 ως 105 των σημερινών πρακτικών της Βουλής (κατεβαστε το).
Δείτε και το σχετικό βιντεο:Source : osarena.net